FOHOV

W 1992 roku pojawiły się pierwsze na świecie preparaty otrzymywane z zawartości komórek roślin – leczniczych grzybów wyższych. W Chinach pojawiła się nowa generacja biologicznie aktywnych suplementów diety, szybko działających bio-immunoenergoregulatorów produkowanych przez korporację „Fohov-Feniks”.

Do preparatów użyto dobrze znanych na Wschodzie wyższych grzybów jadalnych posiadających działanie lecznicze: Kordiceps Chiński, grzyb Linchzhi (Reishi), Grzyb Aromatyczny Shiitake oraz zastosowano współczesne biotechnologie oparte na koncentracji próżniowej i ekstrahowaniu zawartości komórki grzyba w warunkach niskich lub wysokich temperatur.

Kordiceps umieszczany jest w instalacji próżniowej i tam w temperaturze minus 196 stopni rozwija się komórkowa powłoka Kordicepsu. W konsekwencji powstaje pewnego rodzaju ,,kleik”. Nie ma tam ani robaków, ani grzybów – tylko cząsteczkowa masa, składająca się z potrzebnych człowiekowi molekuł jak i tych niepotrzebnych. Kolejno masę tą umieszcza się w specjalnym wzmacniaczu który działa jak separator. W wzmacniaczu cząsteczkowa masa przyspiesza, lekkie cząsteczki wysuwają się do przodu natomiast ciężkie zostają w tyle. Tak następuje warstwowe rozdzielenie w stosunku do masy cząsteczkowej. Kolejno zachodzi komputerowa selekcja, izolując tylko to co jest potrzebne do zbudowania komórek człowieka. Wszystkie niewartościowe cząsteczki zostają odrzucone. Ostatecznie otrzymujemy efektywny produkt, który nazywamy eliksirem. Następnie dodawane są do niego różne, uzupełniające, korzystne składniki i tak powstaje eliksir firmy Fohow – trzy klejnoty , Sanqin, Oral Liquid. Właśnie z tego ,,materiału budulcowego” nasz organizm odbudowuje nowe, zdrowe cząsteczki, tworząc nowy system odpornościowy.

Źródło: M.K. Ibragimowa Nasze zdrowie – to zdrowe komórki.

 

Niniejsze preparaty mają szerokie zastosowanie profilaktyczne i lecznicze. Pozbawione środków dopingowych stosowane są przez sportowców reprezentacji narodowych nie tylko z Chin ale też z Europy (np. Litwa, Łotwa). Po przeprowadzeniu badań naukowych na zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego wyjaśniono, że użycie ekstraktów z grzybów chińskich prowadzi do bardziej skutecznego przyswajania tlenu przez komórki organizmu przez co pozwala sportowcom wytrzymać długotrwałe obciążenia fizyczne.

 

Korporacji „Fohov-Feniks” podlega Instytut Naukowo Badawczy w Chinach, w którym opracowano i ciągle udoskonala się technologię produkcji szybko działających bio-immunoregulatorów otrzymywanych z grzybów wyższych. Instytutem tym kieruje twórca współczesnej medycyny chińskiej, w przeszłości osobisty lekarz Mao Zedonga – akademik Tan Juczżi udzielający porad medycznych najwybitniejszym współczesnym działaczom w Chinach i poza ich granicami.

 

Podstawową misją korporacji „Fohow – Feniks” jest rozwój kultury zachowania zdrowia na całym świecie.

 

Zadania korporacji „Fohov – Feniks”:

  1. Skuteczność stosowanych produktów – wszystkie preparaty wyróżniają się szybkością działania,
  2. Produkcja tylko naturalnych i bezpiecznych preparatów – absolutny brak jakichkolwiek substancji chemicznych. Preparaty posiadają najwyższe międzynarodowe certyfikaty jakości: GMP, HAACP, ISO.
  3. Produkcja wyrobów na podstawie własnych opracowań przy zastosowaniu najnowocześniejszych wysokich technologii (mikrorozdrabnianie na poziomie komórki grzyba i inne)

Zgodnie z teorią tradycyjnej medycyny chińskiej, która mówi że „pożywienie i lekarstwa stanowią jedność”, podstawą receptury to zasada synergizmu. Charakteryzują się właściwościami oczyszczającymi (Cin), właściwościami regulacyjnymi (Tiao), właściwościami regeneracyjnymi (Bu).

Stężone preparaty w płynnej postaci, otrzymywane z Kordicepsu „Eliksir Feniks” i „Eliksir Trzy Klejnoty Feniks” polecane są do stosowania jako środek profilaktyczny, szczególnie z osłabionym układem odpornościowym i wszystkimi dolegliwościami powstałymi na skutek deficytu immunologicznego. Większość bo około 80% wszystkich istniejących chorób odnotowuje się u osób z osłabionym układem odpornościowym.

 

Kordiceps należy do klasy wyższych grzybów-workowców właściwych (Ascomycetes). Rośnie na wysokogórskich terenach Tybetu (Wyżyna Tybetańska), w chińskich prowincjach, na wysokości około czterech tysięcy metrów. Kordiceps jest przedziwnym stworzeniem w przyrodzie, rzadko występuje i jest bardzo cenny. Zarodniki Kordicepsu, w porze ciepłej, przenikają do larwy określonego gatunku motyla (Hepialide) by na wiosnę pasożytujące zarodniki mogły wykiełkować. Rosnący grzyb na początku wykorzystuje cenne substancje odżywcze z larwy, a następnie, łącząc się z systemem korzeniowym rosnących w pobliżu ziół tybetańskich, wykorzystuje również ich cenne składniki. Niedostateczna ilość tlenu w warunkach wysokogórskich, niska temperatura powietrza i jej wahania oraz związek z Kosmosem hartują Kordiceps i czynią go energochłonnym. Przez wiele lat był dostępny tylko członków carskiej rodziny, gdyż uważany był za najbardziej pożyteczny spośród wszystkiego co rośnie na Ziemi.

W skład Kordicepsu wchodzi 77 mikro i makroelementów, ponad 80 typów enzymów, aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Amerykańscy farmakolodzy wyodrębnili z Kordicepsu następujące unikalne substancje: kordycepinę, kwas kordycepsowy (cząsteczki tego kwasu precyzyjnie znajdują niepożądane komórki, zabijają je, a makrofagi przechwytują cząstki martwych komórek i wywodzą je przez nerki), adenozynę, adeninę i inne substancje będące dowodem na ich silne działanie na układ odpornościowy.

Cząsteczki Kordicepsu naładowane są dodatnio dlatego same znajdują miejsca w organizmie. Dlatego działa tam gdzie jest to konieczne – właśnie dlatego Chińczycy mówią o kordicepsie, że on sam wie gdzie.

 

Grzyb Linchzhi (Linczi)  inna nazwa to Reishi lub Lakownica lśniąca czy błyszcząca, a także Ganoderma lucidum. Rośnie na wszystkich kontynentach prócz Antarktydy, w Europie jest rzadki , w Polsce natomiast jest bardzo rzadki i znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów. Może występować pojedynczo jak i w grupach. Rośnie na korzeniach i pniach niektórych rodzajów powalonych drzew. Pozornie wyrasta z ziemi, często przy dębach, trzon grzyba wrośnięty jest  w korzeń drzewa. Przez Chińczyków nazwany jest ,,grzybem nieśmiertelności”, dlatego w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej Linchzhi został uhonorowany najwyższą kategorią pod względem działania oraz braku skutków ubocznych. Na Wschodzie z Linchzhi wyrabia się talizmany, które mają chronić właściciela i jego dom przed nieszczęściem.

Proteiny zawarte w tym grzybie zawierają najbardziej rozpowszechnione aminokwasy i amidy. Są również bogate w witaminy, przede wszystkim witaminę C i D i minerały takie jak wapń, fosfor i żelazo. Zawierają najbardziej aktywne polisacharydy spośród wszystkich podobnych roślin. Jest również źródłem kwasów ganoderowych, które mają działanie antyalergiczne i zwiększają przyswajanie tlenu.

 

Shiitake (Siangu, Grzyb Aromatyczny, Czarny grzyb) zawdzięcza nazwę szczególnym walorom smakowym i barwie. Na całym świecie znany jest również pod nazwą: grzyb śpiącego Buddy. W starożytnej Japonii w czasie hodowli grzyba mnisi specjalnymi drewnianymi młotkami pukali w drzewo, na którym rósł grzyb, w celu obudzenia „śpiącej grzybni” oraz samego Buddy, aby nie zapomniał obdarzyć Shiitake szczególnymi własnościami uzdrawiającymi.

Badania biochemiczne w Europie, Ameryce i Rosji potwierdzają unikalne uzdrawiające właściwości Siangu. Stał on się sensacją gdyż dokonano od razu dwóch odkryć: wyodrębniono po raz pierwszy polisacharyd „Lentian” o unikalnych właściwościach przeciwnowotworowych, nieposiadający odpowiednika w świecie roślinnym i związki lotne nazwane „fitoncydami grzybowymi” zdolne do walki z każdym wirusem.

Posiada unikalną właściwość usuwania cholesterolu, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego, tłumi patogenną florę w organizmie, obniża poziom cukru. Charakteryzuje się szerokim spektrum uzdrawiającego działania.

 

Soplówka jeżowana (Hericum erinaceus) lub Lwia Grzywa, nazywana również grzybem Pom Pom – grzyb bez nóżki i bez kapelusza, pokryta jakby małymi sopelkami. Rośnie szybko na podłożach z trocin, owocuje bez problemu w różnych temperaturach. Kucharze lubią ten grzyb, który rzeczywiście posiada znakomity aromat, czasami przypominając w smaku mięso krewetek.

W medycynie chińskiej soplówka ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób żołądka i profilaktyce przewodu pokarmowego. Grzyb ten podnosi siły obronne organizmu, sprzyja regulacji układu nerwowego, polepsza funkcjonowanie organów układu oddechowego. Posiada wiele substancji mineralnych: potas, fosforany, sód, wapń, 19 aminokwasów, 32 substancje aromatyczne (więcej niż w Shiitake), polisacharydy takie jak B-glukany, które aktywizują specyficzną odporność na poziomie komórkowym. Glukany pozyskiwane z grzybów mobilizują układ immunologiczny, powstrzymują powstawanie i tłumią rozwój komórek rakowych na różnych poziomach procesu rozwojowego, hamują procesy zapalne skóry i śluzówki, chronią wątrobę, są skuteczne we wszelkich schorzeniach związanych z osłabieniem odporności takich jak: alergie, kandydoza, grypa, reumatyzm, posiadają działanie przeciwzapalne, mogą być stosowane długotrwale w celu podtrzymania odporności

 

Miód himalajski jest bogaty w różnie biologicznie aktywne witaminy, makro i mikroelementy. Stosowany do wzmocnienia organizmu i uzupełnienia energii życiowej. Jest substancją, która harmonizuje całą recepturę.